vineri, 13 ianuarie 2012

Tipuri de operatiuni pe piata instrumentelor financiare derivate - Operațiuni de Hedging

Operațiuni de hedging (acoperire a riscului)

Operațiunile de hedging sunt cele pentru care au apărut de fapt instrumentele financiare derivate. Astfel prin aceste operațiuni se urmărește de cele mai multe ori eliminarea riscurilor ce pot interveni în activitatea de bază a unei companii (risc valutar, risc de credit, riscul variației prețurilor produselor sau materiilor prime). De asemenea prin operațiunile de hedging se poate realiza și conservarea profitului rezultat la un moment dat pe un portofoliu sau limitarea pierderii. Cei care desfășoară astfel de operțiuni se numesc hedgeri.
Pentru acoperirea riscurilor hedgingul presupune folosirea instrumentelor oferite de piață pentru a deschide poziții contrare celor pe care compania le are efectiv. Presupunem un exemplu al unui importator care trebuie să achite peste 90 de zile partenerului său din UE suma de 50.000 de euro. Presupunem cursul spot EUR/RON de 4,15. În cazul în care leul se va deprecia importatorul va fi dezavantajat deoarece va cumpăra valuta la un preț mai mare, motiv pentru care fie va crește prețul pentru a-și păstra intactă marja de profit (astfel competivitatea sa va scădea) fie își va diminua marja de profit. Pentru a-și menține marja de profit poate fie să cumpere cei 50.000 de euro la momentul actual dar va pierde o sumă echivalentă cu costul de oportunitate al celor 207.500 lei pe durata celor 90 de zile, fie să achiziționeze contracte futures pe EUR/RON cu o scadență corespunzătoare celor 90 de zile. Astfel suma blocată este egală cu marja percepută de casa de compensație, iar importatorul va primi diferența de curs la data scadenței menținându-și astfel marja de profit calculată inițial la momentul importului.
Al doilea tip de operațiune de hedging presupune acoperirea riscului pentru un portofoliu. Presupunem că un investitor a achiziționat pe piața spot 10.000 de acțiuni SIF5 la un preț de 1,2 lei/acțiune. După aproximativ o lună avem un maxim al cotației 1,35 lei/acțiune după care cursul începe un trend descendent iar cursul va sparge bariera de 1,30 lei/acțiune investitorul poate decide blocarea profitului de 0,10 lei/acțiune, dar păstrarea pozițiilor spot. Astfel el va deschide poziții futures pentru o cantitate echivalentă. În acest caz va vinde 10 contracte futures la un curs futures cel puțin egal cu valoarea de 1,30 lei/ acțiune.

EUR/JPY analysis – 10.01.2012

Pornind de la graficul lunar al perechii putem afirma că ne aflăm in valul C conform teoriei valurilor Elliot. Efectuând o analiză mai în detaliu descoperim chiar că primele două valuri (1 și 2) din această formațiune sunt complete, prin urmare ne putem situa într-un val 3. Extinzând analiza vom constata că dimensiunea valului 1 a fost de aproximativ 3300 pips (de la 138.75 până la nivelul de 105.40). Având în vederea retragerea destul de amplă a valului 2 (aproape de nivelul Fibonacci de 61,8%) este de așteptat ca valul 3 să aibă o amplitutidine de cel puțin 1,382 ori a valului 1. Dacă totuși am considera ca prim nivel țintă o scădere egală din vârful valului 3 egală cu valul 1 am obține o valoarea foarte apropiată de zona nivelului minim istoric ce se află în jurul valorii de 88,9.
            Mergând mai departe la nivelul daily putem observa cu ușurință faptul că suntem aproape ca nivelul de suport să fie străpuns, dup ace am avut la începutul săptămânii o deschidere cu gap în jos, sub acest suport. Este firesc că perechea avea nevoie de o perioadă de revenire, motiv pentru care s-a folosit si oportunitatea de a inchide acel gap. De aici putem desprinde concluzia ca o revenire sub acest suport l-ar transforma automat într-o rezistență puternică, iar acest fapt ar deschide drumul către nivelul de minim istoric de 88,9 pe care il estimasem prin metoda valurilor Elliot.
            Având în vedere și faptul că evoluția EUR/JPY este strâns legată de evoluția EUR/USD, premisa de a testa nivelul minimului istoric este validată încă o dată. Totuși este important să avem în vedere faptul că o consolidarede durată în această zonă a prețului, însoțită de o străpungere a nivelului 99,5 ar putea genera o revenire energică și de o durată considerabilă a perechii valutare. Totuși toate aceste condiții nu se pot îndeplini decât în cazul dispariției stresului ce apasă în prezent asupra zonei Euro, iar pentru a monitoriza acest indicator este necesar să se urmărească evoluția din următoarele zile a obligațiunilor italieni cu maturitate de 10 ani, al căror randament este de așteptat să testeze din nou nivelul critic de 7,5 %.