Nu departe de noi este momentul demisiei premierului Boc. În acel moment ne putem aminti faptul ca Bursa de Valori București a fost supusă unei scăderi bruște. Această reacție poate fi catalogată ca fiind una pur emoțională, deoarece după scurt timp piața a revenit și și-a continuat evoluția firească. Astfel de momente induc panică si de cele mai multe lor efectul lor durează de la câteva minute până la maxim câteva zile. Deîndată ce motivul cutremurului dispare, investitorii reiau pozițiile anterioare, iar piețele urmează direcțiile fundamentele trasate de fundamentele economice si politice de termen lung. La un moment similar am asistat azi prin demisia președintelui Germaniei. Cu toate că pe termen scurt am asitat la un moment de scădere, per ansamblu evoluția indicelui german a fost pozitivă astăzi. Deși aspectele politice influențează cursul activităților economice, de puține ori problemele din acest mediu se transmit cu efecte de lungă durată asupra piețelor financiare. Excepție fac de obicei conflictele armate deoarece acestea au urmări clare asupra vietii economice.
Celelalte informații prezente adeseori pe canalele media sunt informațiile economice. Dintre acestea distingem în principal indicatorii financiari (în cadrul companiilor profitul, cifra de afaceri, rata de capitalizare) și cei macroeconomici (Produsu Intern Brut, rata inflației, rata de dobândă). Aceștia de cele mai multe ori influențează mult mai puternic prețurile activelor financiare, iar efectele au o persistență mai mare în timp. Cu toate acestea, de foarte multe ori asistăm la momente în care la anunțarea valorilor, prețurile pornesc brusc într-o anumită direcție, urmând ca în următoarele zile și ore efectul să se diminueaze corespunzător cu nivelul în care valoarea anunțață a fost așteptată. Trebuie astfel să ținem cont în momentul în care analizăm cursul unui anumit activ în momentele apariției unei astfel de informații de nivelul așteptărilor investitorilor, deoarece o parte din valoarea acestor indicatori poate fi deja încorporată în curs.
În concluzie, aș dori să subliniez faptul că niciodată nu putem anticipa cu precizie de 100% evoluția cursurilor activelor financiare în momentul apariției unei informații noi. Din acest motiv este foarte important să cunoaștem modul în care cursul unui anumit activ este influențat de anumite informații și, de asemenea, mereu să avem în vedere posibilitatea unei reacții inverse. Din acest motiv subliniez încă o dată necesitatea ca orice investiției sau tranzacție speculativă să fie făcută respectând principiile de gestionare a riscurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu