În acest articol as dori să discut despre Fondul Proprietatea, posibilitatea ca acesta să fie listat pe o altă bursă și cum ar putea atinge mai repede cursul de 1 leu/acțiune.
De mâine începe a treia săptămână de tranzacționare a titlurilor la BVB. Ultimul preț al ședinței de vineri a fost 0,63 lei. Dacă avem în vedere așteptările pe care mulți brokeri le-au făcut înainte de listare cotația este sub acele valori cu cel puțin 10 bani. Speranțele însă au rămas. Atât directorul BVB, Valentin Ionescu (fost broker), cât și Răzvan Pașol susțin că investiția în acțiuni la FP va aduce câștiguri semnificative. Problema din punctul meu de vedere nu este însă dacă FP va genera câștiguri celor care cumpără la acest moment, ci când vor veni aceste câștiguri. Este clar că titlurile sunt subevaluate, dar nu trebuie să uitam experiența anilor precedenți când toată lumea vorbea despre faptul că SIF-urile sunt subevaluate și trebuie să crească. Din păcate, faptul că valoarea activului net pe acțiune este 1,1124 lei/acțiune (aproape dublu față de cotația din ultima zi) nu ne garantează un preț la bursă apropiat de această valoare. Multe alte aspecte ar trebui avute în vedere (situația economică, politică, strategia emitentului).
Tinând cont de faptul că situația economică și politică afectează cotațiile tuturor titlurilor, evoluția pozitivă a FP ar putea veni din strategia emitentului. Unul din aspectele referitoare la strategie doresc să îl detaliez astăzi. Este vorba despre listarea FP la o altă bursă. Încă dinainte de listarea la BVB s-a pus în discuție această problemă. Chiar și mișcarea de a permite administratorului, Franklin Templeton Investments, să răscumpere 10% din numărul de acțiuni emise a fost un semnal cu privire la faptul că se dorește ca FP să fie listat și pe o altă bursă.
Din punctul meu de vedere nu ar trebui să discutăm dacă să se listeze FP la o altă bursă, ci cum se va face această listare. Oricum o nouă listare nu va aduce niciun deserviciu acționarilor, din contră ar putea fi benefic dacă ar fi facută printr-o metodă potrivită. Un alt element care trebui avut în vedere este statul. Să nu uităm faptul că încă mai sunt persoane ce urmează să primească acțiunile. Acordarea de acțiuni a fost oprită pentru 2 luni de la listare, urmând ca după acest moment despăgubirile să nu mai fie făcute la valoarea nominală (1 leu) ci la valoarea medie istorică de pe piață. Astfel să nu uităm ca numărul de acțiuni disponibile este limitat 38,884 % și este foarte posibil ca acest număr de acțiuni să fie insuficient. Să nu neglijăm ca persoanele despăgubite după aceste două luni vor fi mult mai tentate să își vândă acțiunile, suma primită în urma vânzarii acțiunilor reprezentând valoarea despăgubirii, spre deosebire de persoanele ce au primit acțiunile până acum (în acest moment un proprietar de acțiuni FP ar pierde 37% din valoarea despăgubirii).
Până acum am vorbit despre cum NU ar putea ajunge FP la 1 leu/acțiune. Totuși cum ar putea ajunge la 1 leu? Printr-un IPO pe o bursă străină. Această listare ar rezolva și problema despăgubirilor, deoarece un IPO ar aduce bani suplimentari fondului. Motivul pentru care acțiunile ar ajunge să fie cotate la 1 leu ar fi faptul că orice majorare de capital trebuie să fie făcută la minim valoarea nominal (conform legii societăților comerciale). În acest caz condiția necesară și suficientă pentru ca IPO-ul să fie posibil este ca o acțiune a FP să valoreze cel puțin 1 leu.
Din punctul meu de vedere, în loc să mai discute despre dacă să listeze FP responsabilii BVB și administratorii FP ar trebui să aibă în vedere această strategie pentru ca FP să ajungă mai aproape de valoarea reală fară să așteptăm revenirea economiei și bursei românești.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu