joi, 3 februarie 2011

Cum va arăta sistemul financiar - monetar internațional după criză?


Din această întrebare s-a născut și unul din proiectele mele. Mai jos aveți o scurtă sinteză, iar cei interesați găsesc și documentul complet pentru a fi studiat (proiectul a fost susținut la disciplina Finanțe Internaționale din cadrul DOFIN).

O dată cu apariția și extinderea crizei economice de după 2008 au apărut tot mai multe voci care au încercat să explice situația actuală, motivând că principala cauză a constituit-o însăși sistemul financiar, care, de altfel, a avut foarte mult de suferit.

Problemele aduse în prim plan, precum și acuzațiile aduse diferitelor instituții financiare au fost din cele mai variate. În Europa s-a pus chiar problema sustenabilității monedei euro, circulând informații conform cărora unele state și-au pus problema de a renunța la moneda unică. Există foarte multe articole în care problema crizei actuale este tratată ca fiind deja criza zonei euro, punând multă presiune asupra monedei euro și a credibilității în această construcție financiară. De asemenea, măsurile impuse de Fondul Monetar Internațional statelor ce au apelat la ajutorul acestui fond au fost de nenumărate ori contestate de guverne, analiști economici. De asemenea, o altă problemă ridicată tot mai mult în ultima perioadă este cea legată de reglementarea prudențială a piețelor financiare. Din ce în ce mai multe voci susțin teoria conform căreia criza economică a cunoscut evoluția aceasta tocmai datorită unei politici de reglementare permisive (băncile, în special, expunându-se mult mai mult decât era normal să o facă). O altă vină se consideră că aparține intermediarilor non-bancari și dezvoltării excesive a instrumentelor financiare (în ultima perioadă au apărut foarte multe noi instrumente derivate care nu au fost întotdeauna înțelese în totalitate și tranzacționate cu purdența necesară). Astfel s-au pus bazele acordului Basel III, care încearcă să elimine neajunsurile acordului Basel II, astfel încercându-se creearea unei reglementări mai clare a managementului riscurilor în mediul financiar-bancar. O altă problemă adusă în prim plan este cea a monedei de rezervă, punându-se din ce în ce mai mult la îndoială capacitatea dolarului american (USD) de a-și păstra acest statut câștigat în fața lirei britanice în secolul trecut

În cadrul documentului atașat mai jos se prezintă câteva din ideile cu privire la efectele crizei economice asupra sistemului financiar și monetar internațional prin prisma modificărilor  care ar putea interveni sau se recomandă a fi făcute la nivelul reglementărilor prudențiale, a statutului, rolului și mecanismelor de funcționare a Fondului Monetar Internațional și a viitorului zonei euro, a monedei unice și a politicii monetare unice.

Document complet

Un comentariu:

  1. Felicitări, Flavius! La cât mai mulți followerși! :) Mi-ar plăcea să poți scrie zilnic câte ceva interesant pentru cititorii tăi :) (adică și pentru mine :D) și să scrii constant, măcar o dată pe saptămână.
    Sper să-ți fie traficul pe blog ca în București, după orele 16:00 :D
    În concluzie, la cât mai multe posturi!

    RăspundețiȘtergere