marți, 19 iulie 2011

Cumpărăm acțiuni Petrom?

În ultimele zile se discută din ce in ce mai mult despre oferta statului de a vinde pachetul de peste 9% pe care il deține la Petrom. Prima dată am aflat un preț maxim la care pachetul va fi vândut, iar acum a fost anunțat un preț minim. Despre strategia asta ar fi multe de spus, dar până la urmă interesant este să aflăm dacă merită să cumpărăm acțiunile acestea și nu să judecăm strategia de marketing adoptată de Guvern împreună cu consorțiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Despre strategie vom putea vorbi și o vom face atunci când oferta se va fi încheiat și vom putea analiza rezultatele obținute.
La ce preț cumpărăm acțiuni Petrom? Aceasta ar fi întrebarea interesantă în aceste zile, mai ales dacă privim în articolele din mass-media unde vedem diferite formule aplicate de Guvern pentru a calcula acest interval de 0,3708 lei/ acțiune și 0,46 lei/ acțiuni ce este zilnic prezentat și studiat. Pentru prima întrebare nu avem nevoie de nici o formulă ci doar de un simț al răspunderii și de o alegere rațională. În acest caz mă refer la faptul că orice agent economic rațional va dori să plătească cel mai bun preț pentru un produs disponibil, în acest moment, pe două piețe. Acțiunile Petrom, astăzi, sunt cotate la Bursa de Valori București (BVB) la un preț de 0,3860 lei/ acțiune și cu siguranța nici un investitor mic, ce nu este interesat de pachete foarte mari și care poate achiziționa cantitatea dorită direct din piață (la acest preț fiind chiar acum disponibile peste 10.000 de acțiuni), nu ar trebui ca la oferta publică să ofere un preț superior. Dacă cineva ar dori să beneficieze în vreun fel de această ofertă ar încerca cu siguranță să achiziționeze acțiunile cu un oarecare discount.
Tinând cont de cele de mai sus este posibil să apară întrebarea: De ce să ne mai intereseze oferta? Răspunsul este că ne interesează, atât ca simplii investitori care putem profita și încerca să cumpărăm acțiuni cu discount la o companie foarte profitabilă, cât și prin prisma fondurilor de investiții care astfel au posibilitatea de a investi la o companie stabilă a cărei evoluție din ultima perioadă a fost constant pozitivă.
La finalul acestei subscrieri vom putea analiza din nou situația, să vedem dacă acest principiu al raționalității mai funcționează în România, putând astfel să conturăm și profilul celor care au subscris prin această ofertă.
În concluzie aș dori să se înțeleagă foarte clar că susțin acțiunuile Petrom, chiar consider a fi o investiție cu potențial dar aș dori ca fiecare om ce va alege să își plaseze economille în aceste acțiuni să o facă prin metoda cea mai avantajoasă și anume aceea a prețului minim. De aceea recomand o subscriere la un preț sub prețul de azi al pieței, dar totuși superior, cu câteva procente, sumei impuse ca fiind minine. Dacă totuși nu se achiziționează acțiuni astfel este posibil să fie luate direct din piața, deoarece orice portofoliu ar trebui să includă acțiuni Petrom!

joi, 7 iulie 2011

Criza financiară și băncile! Ce se intamplă dacă falimentează o bancă azi?

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre salvarea Greciei sau mai bine zis despre posibilitatea ca acest stat să intre în default. Părerile dar mai ales zvonurile sunt din ce în ce mai multe! Tocmai de aceea consider că e oportun să privim din nou situația Greciei, Europei și a lumii în contextul actual.
Jean-Claude Trichet, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat recent că problema crizei datoriilor suverane este pe cale să producă efecte asupra băncilor. Momentul ales de liderul BCE este unul cât se poate de interesant: în preambulul întâlnirii șefilor de state de la Bruxelles, ce are să decidă soarta banilor ce vor fi dați sau nu Greciei pentru a o scăpa de faliment. Poate fi vorba despre presiune, despre un ”sfat” liderilor europeni pentru a evita o situație similară cu cea din 2008, din Statele Unite? Este foarte posibil. În continuare voi încerca să argumentez această afirmație.
Deși pare că plec de departe, pentru a avea o imagine completă despre ceea ce se întâmplă acum trebuie să revenim la anul 2008. Trebuie să ne amintim că în momentele în care în SUA picau bănci de pe o zi pe alta și nu erau salvate, în Europa deja oamenii se orientau de la ce bănci să iși retragă depozitele ca nu cumva să fie puși în situația unui faliment a băncii lor. De ce? Răspunsul pentru mine este destul de simplu: diferența culturală, atât asupra investițiilor cât și asupra aversiunii la risc. În acel moment Europa a fost nevoită să facă infuzii de capital în multe bănci. Practic, statele s-au împrumutat pentru a scăpa băncile de la plata greșelilor. Ceea ce au uitat însă statele ne amintește azi realitatea. Datoriile trebuiesc plătite și în perioade de recesiune economică este foarte greu să trăiești, dar să mai pui bani deoparte să plătești ce ai consumat pe credit.
Și totuși care este legătura cu ce avem azi?  Acum suntem la fel ca în 2008. Cu o excepție, azi nu mai este în default piața imobiliară din SUA, sau băncile americane, ci chiar state europene, acelea care au salvat băncile lacome în 2008. Cineva ar putea spune acum: ”bine, bine și unde e legătura cu băncile?”. Ea există în investițiile pe care aceste bănci le au în titluri așe statelor europene ce au probleme cu rambursarea datoriilor (pentru că Grecia e doar un caz - poate chiar nu cel mai grav). Cu toate acestea un lucru e exact la fel ca în 2008: CONCEPȚIA EUROPENILOR. Și asta îl îngrijorează si pe Jean-Claude Trichet pentru că problemele unei bănci s-ar transfera automat la majoritatea băncilor europene.
Și DA, am convingerea că dacă mâine o bancă din Grecia falimentează ghișele TUTUROR băncilor din România și nu numai vor fi luate cu asalt. Iar acest risc sistemic de contagiune, ce poate chiar să nu fie fundamentat, pentru că avem și azi bănci foarte solide, va putea destabiliza întregul sistem bancar european și chiar bănci stabile să fie distruse doar din cauze emoționale.
Acum puteți înțelege de ce Europa face tot ce poate pentru a scapă Grecia, de ce susține și obligă statul elen să aplice toate măsurile acestea de reducere a cheltuielilor, ba mai mult dorește să ofere o nouă tranșe de bani ca ajutor. Nu o fac de drag, o fac pentru ca au nevoie să le fie și lor bine. Problema este ca resursele sunt limitate și capacitatea statelor de a împrumuta este limitată. De aceea este nevoie ca măsurile să fie aplicate prompt, cu o strictețe de fier.

Să nu uităm că nici la SUA nu se poate apela în aceste momente deoarece chiar și cea mai mare putere a lumii are probleme în aceste zile cu datoriile pe care le înregistrează.
Să sperăm că nu va fi cazul să asităm la o situație similară cu cea din 2008, cand Lehman Brothers a falimentat, precum că continuarea va fi demna de o drama de Oscar, însă s-ar putea să nu mai aibă nimeni banii pentru a viziona acest film. Din acest motiv tind să cred că Grecia va fi ajutată prin toate mijloacele pentru a depăși situația actuală.

joi, 26 mai 2011

Regulile de aur! Ringul de trading vs Ringul vieții

De multe ori în cadrul cursurilor pe care le susțin le spun participanților faptul că trading-ul m-a învățat lucruri pe care ulterior le-am aplicat în viața mea de zi cu zi. Sună, poate, exagerat dar vă spun, cu cea mai mare sinceritate, că am primit numeroase lecții, unele deloc plăcute, atunci când tranzacționat. Cu toate că uneori mă întrebam ”de ce se întâmplă?”, ”de ce tocmai mie?”, uterior am înteles!

Aș dori să vă explic de ce lecțiile din trading sunt mai dure uneori decât cele din viața. Răspunsul este simplu și se rezumă la 4 litere: BANI. De fiecare dată când greșești în piața, plătești. În piață se plătește totul: neatenția, lăcomia, graba, teama, neîncrederea, nesiguranța. Și acestea sunt doar câteva exemple care imi trec cu o mare rapiditate prin minte. Ca un exercițiu vă propun să vă imaginați orice aspect pe care îl considerați negativ și să vă gândiți ce se întâmplă dacă el vă influențează procesul de tranzcționare și cum o face. Răspunsul pe care toți îl veți regăsi va fi că fiecare eroare vă duce spre pierderea de bani. Fie că pierdeți din capitalul deținut fie că pierdeți oportunitatea de a spori suma din cont. Oricum priviți pierdeți bani.

Și totuși care ar fi regulile de aur?

Inainte de a enumera câteva din cele pe care eu le consider cele mai importante în activitatea de trading și pe care le-am putut folosi și în viața mea de zi cu zi doresc să menționez că nu este scopul meu să fac un clasament iar acest reguli nu sunt suficiente sau complete. Sunt doar câteva din cele care funcționează pentru mine, zi de zi, fie că tranzacționez sau desfășor orice altă activitate din viața mea.

Nu fiți lacomi! Lăcomia ne face răi și ne facem să privim totul în cifre. Este foarte important ca mereu să vedeți dincolo de cifre, de soldul unui cont sau cât vă doriți să devină acesta.
Fiți mereu atenți! Atât la oportunități cât și la pericole. Atenția vă poate ajuta, fără a fi însă o garanție, să identificați oportunitățile la momentul potrivit și vă poate avertiza de pericolele ce vă pândesc în timp util pentru a vă feri
Atenție la grabă! În funcție de moment este uneori necesar să acționați rapid, pe când alteori este bine să așteptați. Aici ține de flerul și de experiența fiecărui individ să anticipeze eficient fiecare situație.
Temeți-vă când aveți de ce și fiți curajoși când trebuie! Pentru a reuși cei mai mulți spun că avem nevoie de noroc. Eu spun că avem nevoie de curaj. De ce? Pentru a putea norocul să ne ajute. Totuși nu uitați că viața nu trebuie transformată într-un joc de noroc.
Învățați mereu! Lumea în care azi trăim se schimbă în fiecare secundă. Tehnologia ne-o poate lua înainte imediat ce clipim dacă nu avem motivația necesară de a fi mereu în ritm cu ea, și să încercăm mereu să ne însușim elementele de noutate.
Respectați regulile! Această ultimă regulă este și regula de aur. Degeaba avem reguli dacă nu le respectăm.

Puteți pornind de la acest model simpu să vă construiți nenumărate sisteme de reguli, unele mai complexe, unele mai restrictive, altele mai permisive dar niciodată să nu uitați de ultima regulă menționată.
Sper că acest articol vă va fi de folos, indiferent dacă doriți să învățați ceva despre tranzacționare sau doar să aflați lucruri noi!

duminică, 1 mai 2011

1 Mai pentru FP

Revin astăzi după o perioadă destul de lungă în care nu am scris nimic. Din păcate o serie de evenimente m-au împiedicat să scriu în continuare articole. Sper ca începând de azi să nu se mai întâmple acest lucru.
Astăzi aș dori să reiau puțin discuțiile referitoare la acțiunile FP. Au apărut deja o serie de articole în ziarele de la noi în care se vorbește de reluarea despăgubirilor. E vorba de aproximativ 1,5 miliarde de acțiuni la prețul de 0,6176 lei/acţiune. Este acest lucru ceva excepțional? Din punctul meu de vedere, răspunsul este simplu: NU! Așa cum puteți vedea în articolul scris de mine la începutul lui februarie http://pietefinanciare.blogspot.com/2011/02/ajunge-fp-la-1-leu-pe-actiune.html.
Acum asistăm la situația pe care mi-aș fi dorit-o cel mai puțin. După 3 luni de la listare nu s-a luat nici o măsură activă pentru a putea fi promovat acest fond și pentru ca marii investitori să fie atrași să iși investească capitalurile în acest fond, unic de altfel la nivel european.
Și totuși încotro ne îndreptăm? Dacă lucrurile nu se vor schimbă fundamental în perioada imediat următoare, iar despăgubirile vor continua la aceste niveluri de preț, inevitabil nu ne putem aștepta decât la continuarea declinului. Acest lucru poate consta un element de interes pentru anumiți investitori, în schimb cei care vor primi acțiunile în aceste momente le vor vinde, indiferent de prețurile din  piață. Poate că vor lua acestă decizie doar emoțional, pentru a nu ajunge să piardă, ca ”alții”  , jumătate din valoarea despăgubirii, dar acest lucru nu mai contează pentru că presiunea va fi deja activată, la fel ca și valul de panică.  Din acel moment cu greu se va mai putea face ceva, cel puțin nu pe termen scurt.
Astfel am ajuns ca la 3 luni de la o listare cu surle și trâmbițe să ne îndoim de viitorul FP, în condițiile în care avem la bursă acțiuni care performează, iar valoare FP este sub cotația din momentul listării. De aceea trebuie mereu să fim atenți la toate elementele ce sunt conetacte de o anumită acțiune. Această evoluție putea fi ușor preconizată încă de la listare și s-a confirmat, prin lipsa de acțiuni concrete (pentru un investitor/ speculator nu mai contează vinovatul, fie el Guvern sau administratorul Franklin Templeton) din toată această perioadă.
Vă doresc o săptămână cu plus pe conturi (chiar dacă ea va fi verde sau roșie important e să profitați de variații).

marți, 22 februarie 2011

Bancul zilei 22.02.2011

Începând de azi voi încerca zilnic să vă ajut să aveți măcăr pentru un minut zâmbetul pe buze. De aceea voi scrie câte un banc din cele pe care le știu!


Știți care este diferența între o secretară bună și una foarte bună? Secretara bună spune: ”bună dimineața domnule director!”, iar cea foarte bună spune: ”s-a făcut dimineață domnule director!”.

luni, 21 februarie 2011

Curs Antreprenoriat si Brokeraj

HC-HR CONSULTING TEAM in colaborare cu BOS vine in sprijinul celor pasionati de Brokeraj sau de Antrepronoriat prezentandu-va cursurile prin care ai posibilitatea sa invati tranzactionezi pe piete sau sa te autosustii financiar in timpul crizei. Specializati in domeniu de formare a agentilor ce activeaza in piata de capital si in antreprenoriat, HC-HR CONSULTING TEAM aduce noi oportunitati in randul studentilor, oferind programe cu adevarat interesante.
Ce ofera cursurile?

Studentii interesati vor avea ocazia sa descopere de la specialisti ce activeaza in domeniul Pietiei de Capital si de asemenea vor dezlega misterele afacerilor cu ajutorul lectorului nostru, Flavius Cherascu. Aici vei invata cum sa devii unul dintre cei mai buni!!!
Pentru cursul de Brokeraj se vor aborda teme precum: Strategii de tranzactionare pentru limitarea pierderilor si obtinerea de profit cu risc redus, corelatii intre pietele internationale, instrumente financiare pe piata de capital, 100% exemple practice din activitatea de tranzactionare.
Cursul de Antreprenoriat va aduce noutati despre cum sa: Constientizi opotunitati de afaceri, materializi ideea de afaceri si cum sa concepi un plan de afaceri.
Ce primesti la finalul ambelor cursuri?

Va oferim un atestat profesional, posibilitatea de avea cunostintele necesare lucrarii in domeniu, ce pot duce la o largire a oportunitatilor de angajare. CV-ul odata trimis, intra in baza de date a firmei de HR HC-HR si pe viitor pot fi contactati de catre partenerii firmei de resurse umane.

Cand ?
Cursul de Brokeraj se va desfasura in perioada: 1 – 4 martie 2011, orele 17:30 – 21:30;

Cursul de Antreprenoriat se va desfasura in perioada: intre 8 – 11 martie 2011, orele 17:30 – 21:30 la Facultatea de Istorie Bucuresti.
Cum ma inscriu?
Aplicare pe baza unui formular de inscriere(click aici) si un CV la adresa: office@hchr.ro , office.bosromania@gmail.com ; sau la sediul BOS -cladirea Moxa, etaj 2, sala 3211
Informatii suplimentare: 021.430.62.09, 0745 260 650
Cand pot sa aplic?

Data limită de inscriere: 28 februarie 2011. Locurile sunt limitate !

Tarif pentru studenti: 250 lei (include suportul de curs si taxele de examinare) pentru fiecare curs. Daca doriti sa optati pentru ambele cursuri veti beneficia de o reducere, total 450 de lei.
Taxa se achita in contul SC HC-HR CONSULTING TEAM SRL: RO84BITRBU1RON016381CC01 deschis la Banca Italo-Romena Bucuresti, CUI 17685561.

marți, 15 februarie 2011

Premier nou? Cristian Popa.

Astăzi a apărut vestea ca s-ar putea să avem cât de curând un nou premier. Este posibil? După părerea mea este foarte posibil, dar problema fundamentală nu este dacă va fi sau nu un nou prim ministru ci numele acestuia. Motivul scrierii acestui articol chiar din aceasta vine. 
Se aude ”pe la colțuri” că ar fi vorba despre viceguvernatorul Băncii Naționale a României: Dr. Cristian Popa. Întrebarea firească este dacă așa ceva este posibil. Având în vedere faptul că persoanele din conducerea PDL nu au infirmat în mod clar această variantă, precum și dorința președintelui Traian Băsescu de a-l numi premier pe Lucian Croitoru (un alt membru al BNR, consilierul guvernatorul Mugur Isărescu) acest lucru este foarte posibil. 
Următoarea problemă este dacă desemnarea acestuia și eventuala investire ar fi de bun augur sau nu pentru economia românească. Răspunsul meu, clar și totodată plin de speranța faptului că unul din oamenii ce fac parte din instituția față de care personal am un respect deosebit nu mă va dezamăgi, este DA. Un astfel de premier ne-ar putea ajuta să depășim mai ușor perioada grea ce urmează. Pentru că deși în trimestrul 4 al anului trecut am avut o creștere economică de 0,1% problemele sunt departe de final. De asemenea experința pe care o avem din vremea în care premier a fost guvernatorul BNR ne spune că din această instituție vin cu adevărat specialiști. Și nu în ultimul rând să nu uităm că traversăm o criză economică financiară care cel mai bine poate fi înțeleasă de un economist cu o pregătire înaltă. Astfel soluțiile vor fi identificate mai bine și implementate mai eficient.
Voi reveni imediat ce apar informații noi pe acest subiect pentru că o schimbare de premier poate determina modificări asupra evoluției economiei naționale în următoarea perioadă.

duminică, 13 februarie 2011

Prima duminică după Mubarak!


Titlul s-ar putea să va facă să vă întrebați dacă nu cumva am schimbat tematică blog-ului din una economică, într-una politică. NU, nu am făcut asta! Doresc să privim puțin ce vor face piețele financiare după demisia președintelui egiptean: Hosni Mubarak.

În ultimele trei săptămâni a fost evidentă starea de nervozitate, în special pe piețele de mărfuri unde cotația petrolului se apropiase de 100 $/ baril. Nici piețele de acțiuni nu au scăpat de efectul de panică generat de starea de incertitudine ce venea din Egipt. După momentul anunțului piețele au reacționat imediat, răsplătind practic o viitoare normalitate în zonă. Totuși euforia aceasta va lua sfârșit destul de repede, încă din acest weekend apărând opinii potrivit cărora această demisie nu aduce nicidecum finalul tensiunilor în zonă, ci din contră este de abia începutul. Dacă judecăm cronologia evenimentelor este foarte posibil, să nu uităm că revoluția din Egipt a fost precedată de cea din Tunisia. De asemenea tot mai mulți lideri se pot teme pentru poziția lor. Pronosticurile il dau ca ”favorit” pe președintele algerian Abdelaziz Bouteflika.

Având în vedere aceste premise este foarte posibil ca în scurt timp să asistăm la noi conflicte în zonă și din acest motiv piețele financiare să fie din nou tulburate de noi mișcări revoluționare. De aceea consider că trebuie să privim cu destul de multă circumspecție entuziasmul revenirii cotațiilor principalilor indici bursieri, precum și a bunurilor, în special în cazul petrolului. Un nou conflict în zonă, coroborat cu o situație nu foarte clară în Egipt ar aduce chiar mai multe probleme decât cele la care am asistat până vineri.

Pe lângă problemele din zona arabă este foarte important să nu pierdem din vedere nici situația Europei, vorbindu-se din ce în ce mai mult despre noi planuri de salvare pentru care se vehiculează sume peste 500 de miliarde de euro. Un alt semn pentru incertitudinea viitoare este faptul că cotațiile CDS pentru Portugalia au atins un maxim.

Având în vedere cele de mai sus putem spera pentru încă o vreme la o piață în creștere dar îi sfătuiesc pe toți cei care tranzacționează să fie foarte atenți la evenimentele ce vor veni. De asemenea nu uitați că săptămâna ce vine aduce foarte multe informații economice.

vineri, 11 februarie 2011

De ce nu avem lichiditate pe piețele românești?



Inițial, răspunsul meu vă va surprinde și, probabil, îl veți contesta. Cu toate acestea, vă rog, să citiți și motivația, înainte de a spune categoric că nu am dreptate.

Răspunsul stă în profilul oamenilor care vin la bursă. Marea lor majoritate sunt speculatori. Imi veți spune că fară ei nu există bursă. E adevărat, este nevoie de speculatori, dar în primul rând e nevoie de investitori și de persoane care să acționeze pe piețele de instrumente financiare derivate pentru a-și proteja portofoliile. Asta înseamnă că avem nevoie de oameni care să înteleagă în primul rând noțiunea de hedging și, apoi, și pe cea de arbitraj. Aceasta e soluția pentru a avea mai mulți bani, mai multe tranzacții la bursă.

De ce susțin aceste idei? Dintr-un motiv foarte simplu. Este binecunoscut faptul că piața de la Sibiu avea o evoluție spectaculoasă în perioada în care Bursa de Valori București (BVB) creștea constant. Dar oare s-a întrebat cineva de ce? Singurul lucru la care ”investitorii” se gândeau în acele momente era faptul că Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu (BMFMS) le dă posibilitatea de a tranzacționa 1000 de acțiuni cu 20% - 30% din banii pe care i-ar fi plătit pentru ele la BVB. Asta însemna pentru ei efectul de levier, câștig mai mare cu aceeași investiție. Corect, până la un punct de altfel, când piața nu mai este de partea ta. Atunci și pierderea e mai mare. De aceea, am văzut după 2008 mulți specialiști care au pus contractelor futures și opțiunilor eticheta de intrumente cu grad foarte mare de risc. E adevărat, dacă nu le cunoști ele sunt foarte riscante! Problema e să le studiezi, să vezi care este de fapt scopul lor fundamental. Acesta este acoperirea riscurilor!

Și totuși ce ar fi de făcut? Mingea de această dată este la casele de brokeraj. Ele trebuie să promoveze de acum încolo intrumentele financiare derivate, ca pe niște unelte de protecție (împotriva riscului de curs de schimb, împotriva riscului de variație a valorii portofoliului, etc), atrăgând astfel persoane ce își asumă cursul la un diferit moment, doar pentru a avea o protecție. În acest fel, interesul și creșterile de volume ar fi reale, și nu doar pur speculative.

Un alt element important pe care l-ar putea promova ar fi operațiunile de arbitraj. Astfel intermediarii ar putea oferi firmelor ce dispun de lichidități o alternativă la depozitele bancare. O alternativă cel puțin la fel de sigură, dar mai profitabilă.

Voi reveni cu o serie de articole în care voi explica modul de funcționare al acestor două tipuri de strategii.

duminică, 6 februarie 2011

Ajunge FP la 1 leu pe acțiune?


În acest articol as dori să discut despre Fondul Proprietatea, posibilitatea ca acesta să fie listat pe o altă bursă și cum ar putea atinge mai repede cursul de 1 leu/acțiune.

De mâine începe a treia săptămână de tranzacționare a titlurilor la BVB. Ultimul preț al ședinței de vineri a fost 0,63 lei. Dacă avem în vedere așteptările pe care mulți brokeri le-au făcut înainte de listare cotația este sub acele valori cu cel puțin 10 bani. Speranțele însă au rămas. Atât directorul BVB, Valentin Ionescu (fost broker), cât și Răzvan Pașol susțin că investiția în acțiuni la FP va aduce câștiguri semnificative. Problema din punctul meu de vedere nu este însă dacă FP va genera câștiguri celor care cumpără la acest moment, ci când vor veni aceste câștiguri. Este clar că titlurile sunt subevaluate, dar nu trebuie să uitam experiența anilor precedenți când toată lumea vorbea despre faptul că SIF-urile sunt subevaluate și trebuie să crească. Din păcate, faptul că valoarea activului net pe acțiune este 1,1124 lei/acțiune (aproape dublu față de cotația din ultima zi) nu ne garantează un preț la bursă apropiat de această valoare. Multe alte aspecte ar trebui avute în vedere (situația economică, politică, strategia emitentului).

Tinând cont de faptul că situația economică și politică afectează cotațiile tuturor titlurilor, evoluția pozitivă a FP ar putea veni din strategia emitentului. Unul din aspectele referitoare la strategie doresc să îl detaliez astăzi. Este vorba despre listarea FP la o altă bursă. Încă dinainte de listarea la BVB s-a pus în discuție această problemă. Chiar și mișcarea de a permite administratorului, Franklin Templeton Investments, să răscumpere 10% din numărul de acțiuni emise a fost un semnal cu privire la faptul că se dorește ca FP să fie listat și pe o altă bursă.

Din punctul meu de vedere nu ar trebui să discutăm dacă să se listeze FP la o altă bursă, ci cum se va face această listare. Oricum o nouă listare nu va aduce niciun deserviciu acționarilor, din contră ar putea fi benefic dacă ar fi facută printr-o metodă potrivită. Un alt element care trebui avut în vedere este statul. Să nu uităm faptul că încă mai sunt persoane ce urmează să primească acțiunile. Acordarea de acțiuni a fost oprită pentru 2 luni  de la listare, urmând ca după acest moment despăgubirile să nu mai fie făcute la valoarea nominală (1 leu) ci la valoarea medie istorică de pe piață. Astfel să nu uităm ca numărul de acțiuni disponibile este limitat 38,884 % și este foarte posibil ca acest număr de acțiuni să fie insuficient. Să nu neglijăm ca persoanele despăgubite după aceste două luni vor fi mult mai tentate să își vândă acțiunile, suma primită în urma vânzarii acțiunilor reprezentând valoarea despăgubirii, spre deosebire de persoanele ce au primit acțiunile până acum (în acest moment un proprietar de acțiuni FP ar pierde 37% din valoarea despăgubirii).

Până acum am vorbit despre cum NU ar putea ajunge FP la 1 leu/acțiune. Totuși cum ar putea ajunge la 1 leu? Printr-un IPO pe o bursă străină. Această listare ar rezolva și problema despăgubirilor, deoarece un IPO ar aduce bani suplimentari fondului. Motivul pentru care acțiunile ar ajunge să fie cotate la 1 leu ar fi faptul că orice majorare de capital trebuie să fie făcută la minim valoarea nominal (conform legii societăților comerciale). În acest caz condiția necesară și suficientă pentru ca IPO-ul să fie posibil este ca o acțiune a FP să valoreze cel puțin 1 leu.

Din punctul meu de vedere, în loc să mai discute despre dacă să listeze FP responsabilii BVB și administratorii FP ar trebui să aibă în vedere această strategie pentru ca FP să ajungă mai aproape de valoarea reală fară să așteptăm revenirea economiei și bursei românești.

joi, 3 februarie 2011

Cum va arăta sistemul financiar - monetar internațional după criză?


Din această întrebare s-a născut și unul din proiectele mele. Mai jos aveți o scurtă sinteză, iar cei interesați găsesc și documentul complet pentru a fi studiat (proiectul a fost susținut la disciplina Finanțe Internaționale din cadrul DOFIN).

O dată cu apariția și extinderea crizei economice de după 2008 au apărut tot mai multe voci care au încercat să explice situația actuală, motivând că principala cauză a constituit-o însăși sistemul financiar, care, de altfel, a avut foarte mult de suferit.

Problemele aduse în prim plan, precum și acuzațiile aduse diferitelor instituții financiare au fost din cele mai variate. În Europa s-a pus chiar problema sustenabilității monedei euro, circulând informații conform cărora unele state și-au pus problema de a renunța la moneda unică. Există foarte multe articole în care problema crizei actuale este tratată ca fiind deja criza zonei euro, punând multă presiune asupra monedei euro și a credibilității în această construcție financiară. De asemenea, măsurile impuse de Fondul Monetar Internațional statelor ce au apelat la ajutorul acestui fond au fost de nenumărate ori contestate de guverne, analiști economici. De asemenea, o altă problemă ridicată tot mai mult în ultima perioadă este cea legată de reglementarea prudențială a piețelor financiare. Din ce în ce mai multe voci susțin teoria conform căreia criza economică a cunoscut evoluția aceasta tocmai datorită unei politici de reglementare permisive (băncile, în special, expunându-se mult mai mult decât era normal să o facă). O altă vină se consideră că aparține intermediarilor non-bancari și dezvoltării excesive a instrumentelor financiare (în ultima perioadă au apărut foarte multe noi instrumente derivate care nu au fost întotdeauna înțelese în totalitate și tranzacționate cu purdența necesară). Astfel s-au pus bazele acordului Basel III, care încearcă să elimine neajunsurile acordului Basel II, astfel încercându-se creearea unei reglementări mai clare a managementului riscurilor în mediul financiar-bancar. O altă problemă adusă în prim plan este cea a monedei de rezervă, punându-se din ce în ce mai mult la îndoială capacitatea dolarului american (USD) de a-și păstra acest statut câștigat în fața lirei britanice în secolul trecut

În cadrul documentului atașat mai jos se prezintă câteva din ideile cu privire la efectele crizei economice asupra sistemului financiar și monetar internațional prin prisma modificărilor  care ar putea interveni sau se recomandă a fi făcute la nivelul reglementărilor prudențiale, a statutului, rolului și mecanismelor de funcționare a Fondului Monetar Internațional și a viitorului zonei euro, a monedei unice și a politicii monetare unice.

Document complet

Primul post....

În acest prim post doresc să vorbesc puțin despre motivele care m-au determinat să inițiez acest blog și obiectivele acestui proiect.

Totul a pornit de la pasiunea mea pentru economie și în particular pentru burse. După  5 ani de pregătire academică și aproape 10 ani de studiu individual în aceste domenii consider că a venit momentul să împărtășeșc o parte din ideile, opiniile și cunoștințele mele. De asemenea voi încerca și o serie de colaborări pentru a avea puncte de vedere pertinente pe teme de interes din partea unor specialiști recunoscuți.

Principalele subiecte pe care le voi aborda în cadrul articolelor se vor baza pe următoarele teme:
  • microeconomie
  • macroeconomie
  • piețe financiare
  • finanțe
  • econometrie
De asemenea sunt deschis la orice propunere din partea cititorilor pentru a aborda anumite subiecte. De aceea aștept orice propunere din partea voastră!

Să sperăm că voi reuși să prezint idei pertinente și utile prin care acest blog să devină un succes!